Baristavinnere på inspirasjonstur til Kaffe-VM

Kristine Sirnes Olsen, Hege Lund-Zetterquist og Bojan Dukic

Hege Lund-Zetterquist i Solberg & Hansen (i midten) sammen med baristavinnerne Kristine Sirnes Olsen (til venstre) og Bojan Dukic på Europas største kaffemesse, World of Coffee. Foto: Sjo og Floyd

Kristine Sirnes Olsen og Bojan Dukic vant baristamesterskapet i SIN, Studentsamskipnadene i Norge. Premien var en tur til Kaffe-VM i Berlin.

 

Denne konkurransen arrangeres av Solberg & Hansen i samarbeid med Joh. Johannson Kaffe. Begge selskapene leverer kaffe til alle landets studentsamskipnader. Solberg & Hansen leverer spesialkaffe til kaffebarene, mens Joh. Johannson Kaffe sørger for at de mange kantinene kan servere god kaffe hver dag.

Blir aldri utlært

– Man blir jo aldri utlært! Det er alltid mye nytt og spennende som skjer på kaffefronten, sier Kristine og Bojan.

– Derfor er det også veldig inspirerende å få med seg et arrangement som World of Coffee, fremhever Kristine, som har arbeidet fire år som barista ved Studentsamskipnaden i Oslo.

Bojan har jobbet med kaffe siden 2001, de siste to årene som barista ved Krus kaffebar ved Studentsamskipnaden i Gjøvik.

Plantebaserte melkevarianter

– Det er et stort mangfold på en messe som dette, og mange nyheter presenteres. Jeg har merket meg at det er et stort utvalg av ulike sirupstilsetninger, og at plantebaserte melkevarianter beregnet på kaffemarkedet ser ut til å øke i popularitet, sier Bojan.

– Hos oss står nok soyamelk sterkest, men jeg ser at alternativer som havre- og mandelmelk får større oppmerksomhet, fremhever Kristine.

Les mer om hvilke alternativer som finnes, når du skal velge plantemelk til kaffe.

– En annen sterk trend på messen er kalde kaffedrikker. Det er tydelig at mange satser stort på både kaldbrygg og nitrokaffe. Foreløpig er ikke denne trenden så sterk hjemme, med det er all grunn til å tro at vi vil merke mer til dette også hos oss. Forøvrig er det imponerende å se hva som tilbys på utstyrssiden, sier Bojan og Kristine.

Høyt nivå blant SIN-baristaene

– Det er et utrolig høyt nivå blant baristaene i SIN, og det har vært en fantastisk fin utvikling de siste to årene, sier Hege Lund-Zetterquist i Solberg & Hansen.

– Vi synes det er hyggelig å bidra til å få frem den høye kompetansen som finnes hos baristaene i SIN, og ønsket å gjøre det gjennom et mesterskap, forteller Hege.

– Det er andre gang vi gjennomfører dette, og i år hadde vi en landsfinale etter at de ulike samskipnadene hadde gjennomført innledende runder. Det var 16 baristaer med i de innledende rundene, og 6 med i landsfinalen, som ble vunnet av Bojan og Kristine.

Erfaringene fra årets konkurranse er meget gode, og vi vil høyst sannsynlig gjennomføre samme opplegg neste år, forteller Hege.