Barista-VM

Barista-VM i Dublin

Foto: Ole Wiggo Lian

World Barista Championship – eller Barista-VM som det også kalles – ble avholdt i Dublin denne gang. Som sedvanlig var mesterskapet knyttet opp til en fagmesse, og både antall utstillere og besøkende var større enn noen gang. Det var også antallet deltakere i mesterskapet. 61 av verdens beste baristaer kjempet om heder og ære. Berg Wu fra Taiwan gikk til slutt seirende ut av konkurransen.
To norske deltakere var med, Lise Marie Rømo i klassisk barista og Odd-Steinar Tøllefsen i brewing. Odd-Steinar Tøllefsen har tidligere vunnet verdensmesterskapet i håndbrygging av kaffe, og er således en kjent personlighet i det internasjonale kaffemiljøet. Han leverte en hederlig innsats, men måtte denne gang se seg slått. Det ble bare en 6. plass… Men dette er faktisk en meget imponerende prestasjon!

Konkurranseopplegget
Ved første øyekast kan konkurranseopplegget se noe komplisert ut, men det er egentlig ganske enkelt. Det er som følger; Hver deltaker skal brygge 4 espresso-kaffe, 4 espresso med melk og 4 såkalte freestyle eller signatur-drikker. Disse serveres 4 smaksdommere. I tillegg har konkurransen en dommer som vurderer selve tilberedelsen.

Presentasjonen
Det som er blitt en stadig viktigere del av konkurransen de siste årene – og som kanskje er det mest krevende – er den presentasjonen som deltakerne gir i forbindelse med serveringen. Her betyr det mye å fortelle om hva slags kaffe som benyttes, hvor den kommer fra, ulike karakteristika osv. Det er tydelig at dommerne vektlegger dette stadig sterkere.

Asia kommer
De mellom-europeiske landene var opprinnelig sterkt representert i tetsjiktet i denne konkurransen – muligvis fordi de har en lang og sterk tradisjon med espressobaserte kaffedrikker. Så kom en periode med sterk skandinavisk dominans, og nå ser vi en klar tendens til at Asia hevder seg sterkere og sterkere i konkurransen. Det reflekterer da også den sterkt økende interessen for kaffe som vi ser i disse markedene. Det er nok også en av årsakene til at neste VM blir arrangert i Sør-Korea neste år.