Konkurranser i kaffekunst

Dette er NM-grenene
Nivået var høyt da Norges beste baristaer og kaffebryggere konkurrerte om NM-titler i mesterskapet som ble avholdt under SMAK 2017. Men hva innebærer egentlig de ulike konkurransegrenene? Her er en kortfattet gjennomgang.

Classic Barista
I denne konkurransen blir deltagerne vurdert på en rekke områder. Tekniske ferdigheter, smak og visuell presentasjon er noe av det som blir tillagt vekt. Også fremføringen er viktig for totalvurderingen. Deltakerne lager 2 espresso, 2 melkedrikker og 2 signatur-drikker. En signaturdrikk er en egenkomponert drikk med minst én shot espresso. Kaffesmaken skal være tydelig, og kaffen kan ikke inneholde alkohol eller sirup. Drikken kan serveres varm eller kald.

Under konkurransen har deltagerne en presentasjon av kaffens art og opprinnelse, i tillegg til en personlig begrunnelse for valget av kaffe.

Latte Art
Konkurransen går ut på å helle steamet melk i en espresso og lage sitt eget mønster. Det er tillatt med sjokoladepulver og sauser. Deltageren som utviser størst kreativitet og samtidig viser kjennskap til barista-kunnskap, får best uttelling.

Finalistene lager totalt 6 drikker: 2 like macchiatoer, 2 like free pour-latter og 2 like designerlatter. Deltagerne må stille med bilder av drikkene i forkant. Bildene skal presenteres for dommerne under serveringen.

Cup Tasting
Konkurransen går ut på å identifisere kaffe ved hjelp av smak og lukt.
Deltagerne står ved et bord med 8 x 3 kopper med traktekaffe. De tre koppene står i triangler. To av koppene inneholder samme type kaffe mens én er ”ulik”. Deltagerne skal forsøke å identifisere den som skiller seg ut.Den deltageren som identifiserer flest ulike, vinner.

Brewers Cup
Konkurransen går ut på å lage best mulig håndbrygget kaffe. Alle manuelle bryggemetoder er tillatt. Deltagerne går gjennom to runder med serveringer.
Første runde er ”Compulsory”, der alle deltagerne får tildelt den samme kaffen. Denne runden er anonym slik at dommerne ikke kan identifisere deltagerne.

Andre runde er ”Open”, der deltagerne bruker den kaffen de selv ønsker. Deltagerne produserer 3 individuelle brygg samtidig. Deltagerne gir en presentasjon som inneholder informasjon om kaffens art og opprinnelse, i tillegg til en personlig begrunnelse for valget av kaffe og bryggemetode.

Coffee in Good Spirits (CIGS)
Konkurransen utfordrer både baristaer og bartendere til å kombinere god kaffe og alkoholholdige drikker på en innovativ måte. Drikkene vurderes på smak, aroma og visuelle kvaliteter. Deltagerens tekniske ferdigheter og fremføring blir også vurdert.

Konkurransen består av to runder.
I den innledende runden skal deltagerne produsere 1 varm og 1 kald kaffedrikk med alkohol. Kaffen som benyttes, kan produseres med valgfri teknikk. Det er heller ingen regler for hvor mye kaffe eller alkohol drikken skal inneholde.

I finalerunden lager deltagerne 1 Irish Coffee og 1 egenkomponert alkoholbasert drink. Irish Coffee skal lages med klassiske ingredienser og valgfri whisky.

Deltakerne holder også en presentasjon med informasjon om kaffen og alkoholen som er benyttet, i tillegg til en begrunnelse for valgene man har gjort.