Sterke prestasjoner i Kaffe-NM

Kaffe-NM

Sterke prestasjoner og fin gjennomføring på årets Kaffe-NM

SCAE Norge inviterte til NM i Kaffekunst i Kristiansand i år. Konkurransene, med unntak av brenningen, ble arrangert på Hotel Ernst. Eliten av Norges kaffe-connaisseurer var på plass og sørget for et spennende og underholdende arrangement som både dokumenterte at nivået blant landets baristaer er høyt, og at rekrutteringen til barista-faget er god.

Konkurransen viste også at det å tilberede en god kopp kaffe – enten det er en latte eller en klassisk sort kaffe – innebærer mange elementer og et sett av små raffinerte detaljer som sammenlagt bidrar til å bestemme dommerpanelets vurdering.

Egen standard

Det er selvfølgelig flere måter å tilberede en god kopp kaffe på, men i et NM kreves det en egen standard – nøye beskrevet i det internasjonale SCAE-regelverket som ligger til grunn for bedømmingen. Det betyr bl.a. at man skal gi alle dommerne en identisk smaksopplevelse. Da er det helt avgjørende å være nøye på gramvekt og vannmengde. Og apropos vann; mineralinnholdet i vannet som benyttes innvirker på smaken. Derfor hadde enkelte av deltakerne med sitt eget vann. Det var med andre ord lite som ble avgjort av tilfeldigheter…

Kreativitet

– I Latte Art-konkurransen vurderes både kreativitet og teknisk dyktighet, forteller Madeleine Solheim Johnsen som er styremedlem i SCAE Norge og en av dem som sørger for den praktiske gjennomføringen av mesterskapet.
– Vi ser bl.a. på mønsterets vanskelighetsgrad, og vurderer selvfølgelig selve utførelsen. Er mønsteret i samsvar med det bildet som er sendt inn, og har det en riktig ”symmetri” i forhold til hanken på koppen? Dommerne vurderer også hvordan melkeskummet ser ut. Har det store eller finmaskede bobler, er det skinnende og glassaktig eller fremstår det matt og ”stivpisket”? Det er mange detaljer som skal vurderes!

Kaffe-NM

Høy kvalitet

– SCAE Norge er opptatt av å skape en bevissthet rundt kvalitet. Det finnes så uendelig mange varianter og kvaliteter, selv om det skal sies at nordmenn flest er vant til kaffe av høy kvalitet, sier Tobias Abrahamsen, også han styremedlem i SCAE Norge.
– Den gode kvaliteten som kjennetegner det meste av kaffen på det norske markedet, er også en av årsakene til at vi generelt sett bruker mye lysbrent kaffe. Det er ikke nødvendig å brenne kaffen sterkt for å dempe en dårlig kvalitet. For øvrig er det morsomt å se at håndbrygging er i vinden som aldri før. For noen år tilbake var det størst interesse for konkurransene med espressobaserte kaffedrikker. Nå opplever vi at konkurransen som omfatter håndbrygging er en av de mest populære, forteller Tobias Abrahamsen.
– Det kan være flere årsaker til dette. Bl.a. tror jeg det økende fokuset på terroir og single origin-kaffe har vært med på å få frem den fantastiske smaksbredden som eksisterer innenfor det vi kan kalle ”vanlig” kaffe. Det er utfordrende og spennende å finne frem til gode kaffebønner for en barista, og det er artig å se hvordan produksjonsprosess og brenning har betydelig innvirkning på smaksopplevelsen. Og selvfølgelig er tilberedningen viktig! Der er det rom for kreativitet og individuelle løsninger. Det har vi sett mange gode eksempler på i årets NM.

NM-resultatene

Brewers cup
1. plass Tom Kuyken – Java Oslo
2. plass Odd-Steinar Tøllefsen – Supreme Roastworks
3. plass Christian Nesset – Kaffemisjonen
Klassisk barista
1. plass Tore Øverleir – Sellanraa Bok og Bar
2. plass Bjørn Arne Leknes – Supreme Roastworks
3. plass Christian Nesset – Kaffemisjonen
Latte Art
1. plass Nikita Michelle Sarino Gundersen – Kaffebrenneriet
2. plass Anton Söderman – Kaffebrenneriet
3. plass Mari Libeck Hexeberg – Kaffebrenneriet
Kaffebrenning
1. plass Simo Kristidhi – Solberg & Hansen
2. plass Idar Ellingsen
3. plass Tor Sigve Taksdal – Austrått Kaffebrenneri
Cup Tasting
1. plass Anton Söderman – Kaffebrenneriet
2. plass Morten Sletten – Solberg & Hansen
3. plass Vilde Lützow-Holm – Solberg & Hansen