Te og nitro hot på The Milan Coffee Festival

En barista heller varm melk og melkeskum i en kaffekopp.

Foto: Ole Wiggo Lian

Selv ikke espressokaffens «hjemland» Italia er upåvirket av de internasjonale kaffetrendene. Det viste The Milan Coffee Festival. Selv om Milano har en helt spesiell posisjon i Italias tradisjonsrike kaffekultur, får spesialkaffen stadig mer oppmerksomhet.

 

Inspirert av de vellykkede og godt besøkte kaffefestivalene i London, Amsterdam og New York, ønsket det pulserende og dynamiske kaffemiljøet i Milano å lage et tilsvarende arrangement – dels for å befeste sin posisjon innenfor espressokulturen, og dels for å vise noen av endringene innenfor den italienske kaffekulturen akkurat nå. Spesialkaffen omfattes av stadig større interesse blant en voksende skare av unge italienske kaffe-elskere. The Milan Coffee Festival ble et utstillingsvindu for de hotteste trendene akkurat nå.

Kaffebarer satser på håndbrygging

Den økte interessen har igjen bidratt til etableringen av en rekke kaffebarer som ved siden av å tilby de tradisjonelle espressodrikkene også satser på håndbrygging og spesialkaffe – slik vi har sett det i mange andre land. Økningen av kaffebarer som satser på å tilby spesialkaffe, har også bidratt til oppblomstring av mindre kaffebrennerier de senere årene.

Det er tydelig at et økende antall italienske kaffeforbrukere er begynt å interessere seg for hvilken kaffe som benyttes i tilberedningen, og ikke minst kvaliteten på kaffebønnene.

Stor interesse for kaldbrygging og nitrokaffe

En liten rundtur på messen viser også den store interessen både for kaldbrygget kaffe og nitrokaffe. Kaldbrygget kaffe er enkelt sagt «hot» akkurat nå, og ganske sikkert noe vi etter hvert vil se mer av også i det norske markedet.

Det var også mange spennende nitrokaffe-varianter å prøve, ikke minst de med ulike soya-, havre- eller mandelmelk-varianter. For det første gir dette muligheter for mange spennende smaksopplevelser, og for det andre er dette produkter som ganske sikkert vil appellere til alle dem som ikke skal ha vanlig melk i kaffen.

Nitro-te er på fremmarsj

Det er også verd å merke seg at det eksperimenteres mye med de muligheter tilsettingen av nitrogen gir – ikke bare når det gjelder kaffe, men også te! Te er et produkt som etter hvert har fått økt oppmerksomhet fra tradisjonelle kaffebarer. Nitro-te i ulike varianter vil ganske sikkert bidra til enda større interesse for te som et alternativ på menyen.